Ένα από τα αγαπημένα μου φαγητά είναι τα φασόλια γίγαντες.
Το άλλο είναι οι λαχανοντολμάδες.
Κατά την προσφιλή, λοιπόν, τακτική της σελίδας, ν' αναλύει, να συνθέτει, να εκθέτει, να διαθέτει... συνταγές, ιδέες, ποιήματα, εικόνες, τραγούδια, αισθήματα, ατυχήματα, φωτογραφίες, ανοησίες, φιλοσοφίες και διάφορα άλλα πράγματα της καθημερινότητος... σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για επιτυχημένους Γίγαντες στο φούρνο....
Τους λαχανοντολμάδες θα τους αφήσω για αργότερα-πρώτα ο Θεός- που θα έχουν βγει τα φρέσκα χειμωνικά λάχανα...
Χρειαζόμαστε, ένα (1) κιλό γίγαντες. Εμείς εδώ στην Κρήτη, γίγαντες δεν παράγουμε, αυτό όμως διόλου δεν μας αποτρέπει : ακάθεκτοι εμείς εδώ, να τρώμε τους γίγαντες, χειμώνα - καλοκαίρι.
Εξάλλου το νησί παράγει ολοχρονίς τόσα άλλα πράγματα....
Απαραίτητα... το τονίζω αυτό... πρέπει να μουλιάσετε τους γίγαντες αποβραδίς.... καθότι οι γίγαντες - το λέει και τ' όνομά τους- δεν είναι ένα μαλακό και εύκολο όσπριο... δεν είναι π.χ. όπως οι φακές.
Οι γίγαντες είναι σκληρό, συμπαγές, μεγάλο σε μέγεθος - το μεγαλύτερο- όσπριο και δεν ψήνεται με τίποτα, εάν δεν έχει υποστεί την κατάλληλη προεργασία. Δεν τρως έτσι στο άρπα κόλλα και στο fast τους γίγαντες....ελλοχεύει ο κίνδυνος της δυσπεψίας.
Αποβραδίς λοιπόν, μουλιάζουμε τους γίγαντες σε ένα ωραίο λεκανάκι με μπόλικο χλιαρό νερό...
Έρχονται τότε οι γίγαντες και φουσκώνουν.... σχεδόν διπλασιάζονται σε μέγεθος, δείγμα υγείας του οσπρίου, ότι ανταποκρίνεται, ότι ανοίγουν οι πόροι του, οι φυτικές του ίνες είναι σε λειτουργία και δεν έχουν κοκαλώσει....καθότι ο γίγαντας πρέπει εκτός του να λέγεται και να φαίνεται.... να είναι σε όλα του γίγαντας κι όχι ένας παρακεντές των γιγάντων . Όσοι δεν φουσκώσουν... να τους πετάξετε, είναι άχρηστοι...
Την άλλη μέρα, βράζουμε τους γίγαντες... (σας είπα... ότι οι γίγαντες δεν είναι ευκολόχρηστο όσπριο), σχεδόν τους ψήνουμε, να τρυπιούνται με το πιρούνι....
Εν τω μεταξύ σε ένα άλλο κατσαρόλι έχουμε φτιάξει μια ωραία και μπόλικη σάλτσα με τρία (3) μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, τρεις (3) ώριμες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη, τέσσερις (4) σκελίδες σκόρδο, ένα ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό και φυσικά ωραίο ελαιόλαδο. Κάποιοι βάζουν και καρότο στη σάλτσα, αλλά εμένα δεν μου αρέσει... μου θυμίζει φασολάδα... Ή γίγαντες θα τρώμε ή φασολάδα... και τα δύο δεν γίνεται....
Αραδιάζουμε λοιπόν, τους βρασμένους γίγαντες στο ταψί του φούρνου μας και από πάνω ρίχνουμε την σάλτσα....
Από μια δάφνη δοξαστική και ακροποταμίσια κόβουμε και ρίχνουμε στο φαί μας, τρία - τέσσερα (3-4) φύλλα δάφνης... Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ταιριάζει η δάφνη στους γίγαντες.... Νομίζω ότι μόνο στους γίγαντες ταιριάζει τόσο πολύ... αν και εγώ την χρησιμοποιώ σε πολλά φαγητά μου.
Αλάτι, πιπέρι,. ευκόλως εννοούμενα και κατά την βούληση εκάστου.
Βάζουμε το ταψάκι μας στο φούρνο και ψήνουμε περίπου 30-40 λεπτά. Να πάρουν ένα ωραίο χρώμα και να δέσει το φαγητό όλο μαζί....
Είναι βασικό κι αυτό: Οι γίγαντες να χυλώσουν... να ενωθούν σ' ένα ενιαίο όλον, που να μπορείς να τους φας, να τραφείς και να ευχαριστηθείς.... διαφορετικά, τι;
Μόνο τον κόπο σου θα χάσεις, τα υλικά σου και τζάμπα το ρεύμα που θα κάψεις!!
Φτιάχνω τους γίγαντες απαραιτήτως κάθε δέκα μέρες και τους τρώμε και την επόμενη....
Γίγαντες ένα θρεπτικό, νόστιμο, απλό, θερμιδοφόρο, φαγητό των ανθρώπων απ' ανέκαθεν... Γίγαντες for ever...
Συνοδεύω πάντα, μα πάντα, με φρέσκια κατσικίσια μυζήθρα που φτιάχνω, μέρα παρά μέρα, η ίδια, ιδιοχείρως και αυτοπροσώπως, με γάλα από τις δύο κατσικούλες μου....
Και για να θυμηθώ τον Μιχάλη τον Κατσαρό... που αν ζούσε και αν είχαμε συναντηθεί σε άλλους καιρούς και τόπους, είμαι σίγουρη ότι θα γινόμασταν καλοί φίλοι, καθότι κι αυτός ήτο.... των Ορέων: Τρώτε Γίγαντες... το μέλλον θα έχει πολλή ασιτία.
Υ.Γ. Πάω τώρα, ώρα μου είναι... να θερίσω καλαμπόκι.... ώρα να ταϊσω τις κατσικούλες μου.
ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΕΤΕ ΤΗ ΜΥΖΗΘΡΑ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα άξιζε να κάνω μια ξεχωριστή ανάρτηση γι' αυτό...
ΔιαγραφήΑλλά θα σας πω... από εργαλεία - εξοπλισμό χρειάζεστε ένα τουλουπάνι (ειδικό ύφασμα) και ένα θερμόμετρο γάλακτος (παλιά οι νοικοκυρές μπορούσαν με το μάτι να διαπιστώσουν την θερμοκρασία... αλλά εγώ δεν μπορώ)...
Λοιπόν για 5 κιλά φρέσκο κατσικίσιο γάλα (δεν ξέρω εάν γίνεται με γάλα του εμποριου)
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα στη φωτιά να φτάσει στους 60 βαθμούς Κελσίου. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το γάλα να κατεβάσει θερμοκρασία και να φτάσει στους 30.
Όταν γίνει αυτό, σε ένα ποτήρι νερό (ή αν έχουμε από προηγούμενο πήξιμο το ζουμί) διαλύουμε 1 κουταλιά της σούπας αλάτι και με τη μύτη του μαχαιριού λίγη ΠΥΤΙΑ (πουλάνε στα Σ/Μ) και ανακατεύουμε.. Αφήνουμε για 5-6 ώρες.
Το γάλα θα έρθει να πηξει.... Το χαράζουμε μέσα στην κατσαρόλα στα 4. Το αφήνουμε πάλι 3 ώρες... Μετά στρώνουμε σε ένα μεγάλο σουρωτήρι το τουλουπάνι και χύνουμε εκεί το πηγμένο γάλα.
Το αφήνουμε να σουρώσει καλά. Από το σούρωμα που βγάζει (χουμάς) κρατάμε ένα ποτήρι για το επόμενο πήξιμο και το υπόλοιπο εγώ το δίνω στις γάτες του σπιτιού ή στις κότες... τους αρέσει πολύ.
Αφού σουρώσουμε τη μυζήθρα την τρώμε ... Φοβερή...παντού σε σαλάτες, σε παξιμάδια κλπ.
ΤΟ ΙΔΙΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ;
ΔιαγραφήOχι για το γιαούρτι είναι άλλη η συνταγή...Δεν έχω φτιάξει.
Διαγραφήαυτή τη συνταγή την ξέραμε κι εμείς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ξέρω αγαπητέ... το ξέρω.
ΔιαγραφήΔεν φιλοδοξώ να πω τίποτα καινούργιο!
...θερμοκρασία γάλακτος. Με τον δείκτη του δεξιού χεριού μεσα στο γάλα μετράμε εως το 10 και αν το αντέχουμε είναι η ωρα για τα υπόλοιπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣας ευχαριστώ! Δεν ήξερα αυτόν τον πρακτικό τρόπο.
ΔιαγραφήΤώρα που θα κάνουμε το μεγάλο αλμα και βγούμε απο πολυπολιτισμική πλεον Ευρώπη,να τρώμε γίγαντες για να γιγαντώσουμε και πάλι. Αγαπώ Ελλάδα και μένω Ελλάδα !
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολύ ενδιαφέρουσες οι εξελίξεις... Ακούω από το πρωί τις εκπομπές στην τηλεόραση...
ΔιαγραφήΒεβαίως ΓΙΓΑΝΤΕΣ... Να γίνει το δημοψήφισμα.. επιτέλους!
Πώς μπλέξατε μυζήθρες,γίγαντες και το δημοψήφισμα;
ΑπάντησηΔιαγραφήΆσχετο.Τόσο στρατευμένη "ενημέρωση" δεν έχω ξαναδεί...
Eίδες π. Κώστα; Ούτε παραγγελία να μου είχε κάνει ο Τσίπρας την ανάρτηση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το πρωί ακούω για το μέλλον... και τι μας περιμένει από Δευτέρα; και τι θα γίνει στο μέλλον με τους θεσμούς... και αν θα αντέξουν τα ΑΤΜ....
Εμείς δώσαμε το σύνθημα του Αγώνα : Τρώτε Γίγαντες.. το μέλλον θα έχει πολλή ασιτία...
ΝΑΙ στους Γιγαντες... ΝΑΙ στις μυζήθρες... ΝΑΙ στις κατσίκες...
Αντε και μας τα... γιγαντώσατε....
Προπαγάνδας το ανάγνωσμα.Μα κι αυτοί οι γίγαντες κοντεύουν να στοιχίζουν όσο και το χοιρινό!
ΔιαγραφήΔεν χρησιμοποιώ ΑΤΜ οπότε είμαι ήσυχος!
Άλλοι στοιχίζουν όσο το χοιρινό... κι άλλοι πάλι στοιχίζουν όσο μια περιουσία...
ΔιαγραφήΑξία ανεκτίμητη! που λέει το χαρωπό σποτάκι...
Για να γίνω κι εγώ κάπως σύγχρονη και διαφημιστική.
Εγώ να σου πω τα ΑΤΜ τα φοβάμαι...
Στα ΑΤΜ βλέπω έναν τακτοποιημένο κόσμο, με ΑΦΜ, με ΑΜΚΑ, με μισθό μηνιάτικο... ένα καθώς πρέπει άνθρωπο, που ξέρει τι του γίνεται, που ξέρει πώς να κινηθεί, τι να πληκτρολογήσει.. τελος πάντων... σκέφτομαι, ότι αν το ΑΤΜ είχε μυαλό, σίγουρα και δικαίως θα με περιφρονούσε... οπότε κι εγώ τα αποφεύγω... περνάω απ' αλλού.
Ερχεται η καρτα του πολιτη!
ΔιαγραφήΠως ειπατε ''γιγαντες'';;
Αυτο ειναι πλουσιο φαγητο!
Και φιδε να τρως απο Δευτερα δεν βγαινουμε με τιποτε!
Ευκαιρια να αγιασουν μερικοι μερικοι!π
Μακάρι να βουλιάξουν όλες οι Τράπεζες. Θα νιώσουμε καλύτερα.
ΑπάντησηΔιαγραφή