Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

_Μυστήριον Ξένον

Γ. Κόρδης, Κάλαντα


Έψαξε, δίχως την όρεξη άλλων χρόνων, στην αποθήκη να βρει τα χριστουγεννιάτικα στολίδια.
Θυμόταν ότι τα φύλαγε σε ένα πράσινο τσουβαλάκι. Όχι δεν θα στόλιζε δέντρο. Είχε χρόνια να στολίσει... Απλά σκέφτηκε να βάλει εδώ κι εκεί μερικά στολίδια... έτσι για να φτιάξει την ατμόσφαιρα.
Άφαντο είχε γίνει. 
Μετακίνησε τα πάντα σχεδόν...άδειες βαλίτσες, μπιτόνια, κούτες (τι να είχαν μέσα; ούτε που θυμόταν...) μια μεταλλική σκάλα, μια θήκη με εργαλεία, πέσανε  μερικές κρεμάστες. 
Βρήκε και το τσουβαλάκι στριμωγμένο πίσω από το βαρέλι. 
Θρυμματισμένα όλα μέσα... χρωματιστά γυαλιά, σπασμένες  μπαλίτσες, πατημένες καμπανούλες, ξεφλουδισμένες χρυσές γιρλάντες και κάτι ψωριασμένα στεφάνια. Φωτάκια που δεν άναβαν. 
Της ήρθε μια μυρωδιά μούχλας και υγρασίας. 
Έκλεισε το πράσινο τσουβαλάκι και το έδεσε με ένα σχοινί. Της φάνηκε ότι έκλεισε μέσα του κάθε τι που είχε ποτέ επινοήσει η ανθρωπότητα για να φτιάχνει την ατμόσφαιρα, που της ήταν απαραίτητη για να ζήσει. 
Το απήθωσε πάλι πίσω από το βαρέλι. Νεκρό τσουβαλάκι...Άστο εκεί, μπορεί και να λιώσει κάποτε. 

Βγήκε έξω. 
Πήγε στην πόλη. 
Αεράκι...
Η δημοτική αρχή πάσχιζε κι αυτή  να φτιάξει την ατμόσφαιρα... να δώσει τον τόνο. Τι σκοτούρες και πόσα διαβήματα...
Λαμπιόνια πάνω στα δέντρα, στους δρόμους περίτεχνες κατασκευές και στα μεγάφωνα... α! στα μεγάφωνα παιάνιζε ο Ρούντολφ το ελαφάκι. 
Βιτρίνες κι ανθρώποι.  Τι να σκέφονταν καθώς περνούσαν άγνωστοι μεταξύ αγνώστων...σκυθρωποί και σκοτεινοί τι έβλεπαν κοιτάζοντας τις λαμπερές βιτρίνες;
Το σκοτάδι μέσα τους. 
Α! δύστυχη ανθρωπότητα πόσος κόπος χρειάζεται για να κατασκευάζεις κάθε χρόνο, κάθε τόσο, με κάθε κόστος την χαρά που είναι απαραίτητη για να ζήσεις; Και τι να σκεφτείς που δεν το έχεις σκεφτεί ήδη μέχρι τώρα για να διασκεδάσεις τον φόβο σου;
Πόση εξουθενωτική προσπάθεια.... και τι ανελέητη μίμηση, ελλείψει νέων ιδεών, μέσα στις αποθήκες που στοιβάζεις τις φοβερές ιδέες σου!! 
Εξανλτήθηκες δόλια! Και πώς θα θρέψεις τα παιδιά σου; 

Γύρισε.  
Κοίταξε γύρω της. 
Πάνω στο τραπέζι μερικά κίτρινα λαμπερά χοντρόφλουδα λεμόνια. 
Θυμήθηκε. Ολόφρεσκα.
Γλυκό του κουταλιού λεμόνι με άρωμα βανίλιας. 
Τα έπλυνε, τα έξυσε, τα έκοψε και τα έβαλε να βράσουν. 
Μύρισαν τα χέρια της λεμόνι, ξύσματα πετάχτηκαν στα μαλλιά της. 
Απλώθηκε η μυρωδιά του λεμονιού παντού. 
Έδεσε το σιρόπι χρυσαφένιο. Έφερε λίγο στα χείλη της και δοκίμασε.
Γέμισε ένα ωραίο κρυστάλλινο βαζάκι. Το έβαλε στο τραπέζι,  δίπλα του  άναψε το καντήλι. 
Είχε βραδιάσει και  το φως του καντηλιού  εισχωρούσε στο σιροπιαστό γλυκό, γλύκα μέσα στη γλύκα, βούλιαζε αργά αργά μέσα του, τύλιγε τις διάφανες φλούδες και ξανάβγαινε για να διαχυθεί παντού ....
Της φάνηκε αρκετό. 

Κι ένα άκουσμα, που της άρεσε πάντοτε ν' ακούει τέτοιες μέρες... 
Όχι δεν είχε αυτή φτιάξει την ατμόσφαιρα. Πώς θα μπορούσε άλλωστε;
Αντίθετα είχε φτιάξει ένα κενό, ένα κενό έτοιμο γλυκό που ήταν αρκετό, που ήταν ό,τι χρειαζόταν  για να δεχθεί το ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΞΕΝΟΝ και τις ελπίδες της για Ζωή.








Σχόλια

  1. Ανώνυμος24/12/14, 6:36 μ.μ.

    Ίσως, με την απλότητά σου αγγίζεις τη χαρά που ο άγγελος έφερε στους απλούς βοσκούς με το «Ιδού ευαγγελίζομαι ημίν χαράν μεγάλην»...

    Χριστός Ετέχθη Ελένη... Αληθώς Ετέχθη ο Κύριος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέγα το μυστήριο της Αγάπης!

    Έχω δει ανθρώπους να ξεσπάνε σε δάκρυα όταν κάποιος μιλούσε γι' αυτούς συμπονετικά, σα να τους έλεγε: έχεις δίκιο.
    Η ψυχή τους μου φαινόταν σαν ένα βιολί στα χέρια κάποιου που αγαπάει. Αρκούσε να αγγίξει μια χορδή και το βιολί άρχιζε να αναβλύζει δάκρυα συντριβής.

    Το μυστήριο της θείας Ενσάρκωσης είναι η δικαίωση της ανθρώπινης ύπαρξης ενώπιον του Δημιουργού της.

    Ευλογημένα Χριστούγεννα σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24/12/14, 8:00 μ.μ.

    Eλένη μου
    απίστευτο!

    Σήμερα μια γειτόνισσα μου έφερε αφράτα λεμόνια. Και σκέφτηκα:

    "Θα τα κάνω μαρμελάδα, αλλά χρειάζομαι μια καλή, δοκιμασμένη συνταγή. Ποιός θα έχει δοκιμασμένη συνταγή; η Ελένη! Θα ζητήσω λοιπόν συνταγή μαρμελάδας από Ελένη!"

    Αυτά σκέφτηκα πριν ,μόλις δυο ώρες.

    Μπαίνοντας τώρα στη σελίδα σου, είδα να γράφεις και για συνταγή μαρμελάδας λεμονιού!

    Συντονισμός σκέψεων απίστευτος!

    Θες να μου γράψεις λεπτομέρειες για την κατασκευή της;

    -Και αν η ζωή σου δώσει ένα λεμόνι, μπορείς να φτιάξεις μ' αυτό μια λεμονάδα! είπε κάποιος!

    ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλήθεια!

    Τι ωραίο κι αυτό!
    Τι πρωτότυπους τρόπους βρίσκει!
    Γελάω...
    Μόνο που δεν έχω συνταγή για μαρμελάδα λεμόνι αλλά για γλυκό του κουταλιού που είναι πολύ ωραίο και ταιριάζει με γιαούρτι.
    Θα την γράψω κάποια στιγμή. Όχι τώρα όμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος24/12/14, 9:12 μ.μ.

    Έφαγα σε κάποιο κέντρο, ως επιδόρπιο γιαούρτι στραγγιχτό με μαρμελάδα λεμόνι και ήταν απίστευτο! του πάει του γιαουρτιού, τρελά, η μαρμελάδα λεμόνι. Πολύ περισσότερο από ο,τι του πάει το πορτοκάλι. Μπορώ να περιμένω τη συνταγή. Τα λεμόνια είναι ανθεκτικά πλάσματα!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25/12/14, 11:26 π.μ.

    Χριστος Ετεχθη!
    24/12/2014
    Χρονια πολλα κ ευλογημενα.
    Σημερα εορταζει ο γιος μου !Χρηστος-Ηλιας..
    Θα ηθελα με πολλη αγαπη να σου πω :

    Εαν θελουμε να ειμαστε χριστιανοι,δεν χρειαζεται να ξεσχιζουμε τις σαρκες του πλησιον μας.
    Οι χριστιανοι ειναι αναγκη να στρεφουμε το πνευμα εναντιον της σαρκας και οχι το αντιθετο.
    Ποναω παρα πολυ να νοιωθω ανθρωπους που αγαπω να συμπεριφερονται με πονηρους υπαινιγμους προς οποιονδηποτε ,λες και ολοι το μυαλο τους το εχουν στα ζαρζαβατικα ,λες και επειδη η σαρκα θελει πρεπει να την επιβαλλει και στους αλλους.Βεβαιως ειναι και καυχημα οι υβρεις και οι διωγμοι αλλα μετρας ποτε τις ψυχικες δυναμεις του αλλου;;Μπορεις να σκεφθεις ποτε ανθρωπο αγωνιστη στην παρθενια ,να του κεντριζεις το παθος;;;
    Την δικη σου ελλειψη εγκρατειας θεωρεις φυσικη .
    Λυπαμαι ειληκρινα,για τον τροπο που φερεσαι!
    Χρονια πολλα και παλι συγχωρησε με,αλλα η συμπεριφορα καποιων αδελφων ειναι απαραδεκτη ,και επειτα απαιτουν την αγαπη,την οποια προηγουμενως εχουν τσακισει με τις επαναστασεις του νου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Ανώνυμε σχολιαστή:

    Να χαίρεσαι τον γιό σου Χρήστο Ηλία!
    Χρόνια Πολλά!

    Δεν θέλω να σχολιάσω το... σχόλιο.
    Ελπίζω μόνο το 2ο ενικό πρόσωπο που χρησιμοποίησες να μην αναφέρεται σε εμένα προσωπικά, γιατί τότε θα δικαιούμουν να ζητήσω κάποιες περισσότερες εξηγήσεις: σε τί ακριβώς αναφέρεσαι, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.
    Διατηρώ την ελπίδα ότι είναι σχήμα του λόγου προκειμένου να δοθεί η εντύπωση ενός υποθετικού διαλόγου...

    Όσον αφορά την ουσία του σχολίου σου, έχω βασικές θεολογικές - φιλοσοφικές αντιρρήσεις αλλά δεν χρειάζεται να συμφωνούμε σε όλα!
    Αντίθετα, θα έλεγα ότι στον πραγματικό διάλογο που γίνεται εν αγάπη, χρειάζεται να ψάχνουμε να βρούμε όχι τα δικά μας "δυνατά" επιχειρήματα που στηρίξουν τον δικό μας λόγο, αλλά τα επιχειρήματα της αντίθετης άποψης. Να ψάχνουμε παντού για το δίκαιο του άλλου και αυτό να το κάνουμε με πραγματική έγνοια και ανησυχία.
    Είναι μια ηθική της χάριτος αυτή γνωστή ανάμεσα στους μη φανατικούς, σ' αυτούς που έχουν μεταποιήσει τον πόνο του προσωπικού τους αγώνα σε μεγαλείο...

    Και πάλι χρόνια Πολλά και ευλογημένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

_Mπέρτολτ. Μπρεχτ: η Εβραία

Η "Εβραία" είναι ο τελευταίος μονόλογος από το σπονδυλωτό έργο του Bertolt Brecht "τρόμος και αθλιότητα του Τρίτου Ράιχ. Το έργο αυτό του Μπρεχτ αποτελείται απο 24 σκηνές-μονόπρακτα, που έγραψε ο Μπρεχτ εξόριστος μεταξύ 1935 και 1939 και περιγράφουν την τρομοκρατία και την άγρια φύση του ναζιστικού καθεστώτος. Η ελληνική μετάφραση αυτού του έργου του Brecht είναι του Μάριου Πλωρίτη και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις εκδόσεις Μωραίτης. Στο κείμενο αποτυπώνεται η εσωτερική ένταση του ατόμου που παίρνει μια απόφαση ενώ βρίσκεται στο χείλος της απελπισίας. Μέσα από την ανάγνωση του έργου στρέφουμε την προσοχή στα εκατοντάδες πρόσωπα της καθημερινότητας, τα οποία, δίνοντας έναν οριακό αγώνα επιβίωσης, αναδύονται ως σύγχρονοι/ες ήρωες και ηρωίδες του Brecht . Το ηχητικό ντοκουμέντο που δημοσιεύουμε παρακάτω είναι από την παράσταση που ανέβηκε το 1978 μαζί με άλλα πέντε μονόπρακτα διαφόρων άλλων συγγραφέων, από το Θίασο Λαμπέτη. Αν και το συγκεκριμένο ντοκουμέντο έχει ανέβ

_Κ.Π. Καβάφης : πρόσθεσις

Aν ευτυχής ή δυστυχής είμαι δεν εξετάζω. Πλην ένα πράγμα με χαράν στον νου μου πάντα βάζω — που στην μεγάλη πρόσθεσι (την πρόσθεσί των που μισώ) που έχει τόσους αριθμούς, δεν είμ’ εγώ εκεί απ’ τες πολλές μονάδες μια. Μες στ’ ολικό ποσό δεν αριθμήθηκα. Κι αυτή η χαρά μ’ αρκεί. (Από τα Κρυμμένα Ποιήματα 1877;-1923, Ίκαρος 1993) Σχόλιο :  Δεν θέλω να κάνω ανάλυση... ένα σχόλιο μόνο.. Υπήρξαν και υπάρχουν -ευτυχώς- πολύ αξιότεροι εμού αναλυτές, που έσκυψαν με γνώση και συγκίνηση πάνω στο έργο που μας άφησε ο μεγάλος Αλεξανδρινός. Πριν, όμως, μπω στα ενδότερα, λέω να κάτσω λίγο απ' έξω, να θαυμάσω το οικοδόμημα. Γενικά, καλό είναι να το κάνουμε αυτό. Μια πρώτη καταγραφή, μια εξωτερική εποπτεία, καθώς η μορφή περι-γράφει το περιεχόμενο και το περιεχόμενο χύνεται μέσα στη μορφή του, μας είναι πάντα χρήσιμη για να συνδεθούμε και να μείνουμε εντός του ποιήματος. Ας είναι... διάφορες σκέψεις...ή οδοί για την σκέψη, γενικώς... Αυτό λοιπόν το ποίημα του Κ.Π.Καβά

_ Γ. Σεφέρη, "κράτησα τη ζωή μου" : σπάραγμα μιάς ανάγνωσης

Τ' ανθισμένο πέλαγο και τα βουνά στη χάση του φεγγαριού η μεγάλη πέτρα κοντά στις αγριοσυκιές και τ' ασφοδίλια το σταμνί πού δεν ήθελε να στερέψει στο τέλος της μέρας και το κλειστό κρεβάτι κοντά στα κυπαρίσσια και τα μαλλιά σου χρυσά' τ' άστρα του Κύκνου κι' εκείνο τ' άστρο ό Αλδεβαράν. Κράτησα τη ζωή μου κράτησα τη ζωή μου ταξιδεύοντας ανάμεσα στα κίτρινα δέντρα κατά το πλάγιασμα της βροχής σε σιωπηλές πλαγιές φορτωμένες με τα φύλλα της οξιάς, καμιά φωτιά στην κορυφή τους· βραδιάζει. Κράτησα τη ζωή μου˙ στ' αριστερό σου χέρι μια γραμμή μια χαρακιά στο γόνατο σου, τάχα να υπάρχουν στην άμμο του περασμένου καλοκαιριού τάχα να μένουν εκεί πού φύσηξε ό βοριάς καθώς ακούω γύρω στην παγωμένη λίμνη την ξένη φωνή. Τα πρόσωπα πού βλέπω δε ρωτούν μήτε ή γυναίκα περπατώντας σκυφτή βυζαίνοντας το παιδί της. Ανεβαίνω τα βουνά· μελανιασμένες λαγκαδιές˙ o χιονισμένος κάμπος, ως πέρα ό χιονισμένος κάμπος, τίποτε δε ρωτούν μήτε o καιρός κλειστός