_Εμίλ Ντιρκέμ - Τζων Ντιούι: Παιδαγωγικές Θεωρίες των αρχών του 20ου αιώνα, μια παράλληλη ανάγνωση (ii)
γράφει η Εύα Μπολιουδάκη
Emile Durkheim: Ο κοινωνικός ρόλος της εκπαίδευσης
Τα ζητήματα της εκπαίδευσης αποτελούν έναν από τους κεντρικούς τομείς της επιστημονικής δραστηριότητας του Ε. Durkheim και η θεωρία την οποία αναπτύσσει για τον ρόλο και την λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, είναι απολύτως συναφής με τους γενικότερους μεθοδολογικούς προσανατολισμούς και τις κοινωνικο-επιστημονικές στοχεύσεις του προγράμματός του.
Ο Durkheim αναγνωρίζει ότι μέσω της εκπαίδευσης, κάθε ιστορική- κοινωνική πραγματικότητα κατόρθωνε να εκφράσει και να μεταδώσει στα νέα μέλη της το είδος εκείνης της συλλογικής συνείδησης που ήταν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου η δεδομένη κοινωνία να υπάρξει στις ιδιαίτερες ιστορικές-τοπικές και χρονικές συνθήκες της εποχής της [1]. Έτσι, σκοπός της εκπαίδευσης, κατά τον Durkheim είναι να διαμορφώνει μεταξύ των μελών της κοινωνίας μια επαρκή κοινότητα ιδεών και αισθημάτων, απαραίτητη για την ύπαρξη οποιασδήποτε ανθρώπινης κοινωνίας.
Από την σύλληψη της εκπαιδευτικής διαδικασίας με αυτό τον τρόπο προκύπτουν κάποιες ενδιαφέρουσες θέσεις:
- 1. Η συλλογική συνείδηση που αποκρυσταλλώνεται μέσα στην εκπαιδευτική διαδικασία, λαμβάνει τον χαρακτήρα της αντικειμενικής πραγματικότητας η οποία με την δύναμη του αντικειμενικού επιβάλλεται στα άτομα και τα καθορίζει σε σημαντικό βαθμό. Είναι επομένως μια εξουσιαστική δομή, συνυφασμένη με την κυριαρχία, η οποία τα αναγκάζει να εγκαταλείψουν τους αυθαίρετους ατομιστικούς στόχους τους, να ενστερνιστούν το πνεύμα της εποχής τους και να αναλάβουν έναν χρήσιμο και διακριτό ρόλο στην κοινωνία [2]. Αυτός ο συλλογικός χαρακτήρας της εκπαίδευσης οδηγεί τον Durkheim στην αποσύνδεσή της από τους αμιγώς ατομικούς σκοπούς, όπως είναι η ηθική τελείωση και η ευτυχία του ανθρώπου, τις οποίες υποστήριξαν αντίστοιχα ο Εmm. Kant και ο J.S. Mill [3].
- 2. Συνέπεια των παραπάνω είναι ο διττός χαρακτήρας της εκπαίδευσης, που την αναγκάζει να είναι μια και ταυτόχρονα πολλαπλή [4]. Είναι μια, με την έννοια ότι εμφυσά ένα κοινό κοινωνικό ιδεώδες σε όλα τα άτομα και είναι πολλαπλή με την έννοια ότι εξασφαλίζει την επαρκή εξειδίκευσή τους έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η αλληλοεξάρτηση, η συμπληρωματικότητα όλων των επιμέρους δραστηριοτήτων και εν τέλει η οργανική αλληλεγγύη. Η οργανική αλληλεγγύη κατέχει ιδιαίτερη θέση στην ντιρκεμιανή κοινωνιολογία και, κατά την γνώμη του, είναι τόσο αναπτυγμένη όσο πιο εξελιγμένη είναι η εκάστοτε κοινωνία.
- 3. Για τους λόγους αυτούς, η εκπαιδευτική διαδικασία: α) δεν απευθύνεται γενικά στον Άνθρωπο ως μια αφηρημένη υπερχρονική οντότητα η οποία σχετίζεται γενικά με την Γνώση, β) πρέπει να ασκείται αποκλειστικά από το κράτος και όχι από τους ιδιώτες ή τους θρησκευτικούς ηγέτες, εκφράζοντας το σύνολο των ηθικών αντιλήψεων, την ιδιαίτερη γλωσσική και εθνική συνείδηση και το επίπεδο των βιομηχανικών και τεχνικών κατακτήσεων μιας συγκεκριμένης κοινωνίας[5], γ) μπορεί να αποτελέσει ένα ειδικό αντικείμενο επιστημονικής μελέτης και επεξεργασίας, όπως τα κατ’ αναλογία αντικείμενα των φυσικών επιστημών.

Συγκεφαλαιώνοντας, θεωρώ σκόπιμο να αναφέρω τον περίφημο και περιεκτικό ορισμό του Durkheim για την εκπαίδευση:
«Εκπαίδευση είναι η δράση που ασκείται από γενιές ενηλίκων σε εκείνους που δεν είναι ακόμα ώριμοι για την κοινωνική ζωή. Σκοπός της είναι να ενθαρρύνει και να αναπτύξει στα παιδιά μια σειρά από φυσικές καταστάσεις, πνευματικές και ηθικές, οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες από αυτή, από την πολιτική κοινωνία στο σύνολό της και από το ειδικό περιβάλλον στο οποίο αυτά προορίζονται να ζήσουν.» [8].
(Η παρούσα ανάρτηση αποτελεί μέρος της εργασίας Εμίλ Ντιρκέμ - Τζων Ντιούι: Παιδαγωγικές Θεωρίες των αρχών του 20ου αιώνα, μια παράλληλη ανάγνωση και προτείνουμε για την αρτιότητα της ανάγνωσης, το διάβασμα των συναφών αναρτήσεων στην κατηγορία Κοινωνιολογικές Μελέτες)
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου