ἥλιος κυκλοδίωκτος, ὡς ἀράχνη, μ᾿ ἐδίπλωνε καὶ μὲ φῶς καὶ μὲ θάνατον ἀκαταπαύστως.
(Ωδή τρίτη, Εις Θάνατον, ...Ανδρέας Κάλβος)

Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2017

_"Όσα ζήσαμε το 2016-Απολογισμός της δράσης μας" και ένα σχόλιο.
Μια ακόμη χρονιά έφτασε στο τέλος της..
Μια χρονιά κατά την οποία δεχτήκαμε περισσότερες από 900 κλήσεις για διασώσεις,απεγκλωβισμούς,τραυματισμούς,κακοποιήσεις και εγκαταλείψεις -τόσο νεογέννητων όσο και ενήλικων ζώων συντροφιάς.
Ήταν μια δύσκολη χρονιά για όλον τον πλανήτη σε όλα τα επίπεδα.Παρόλα αυτά συνεχίσαμε τον αγώνα μας σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες υλοποιώντας μια σειρά δράσεων για να προασπίσουμε τα δικαιώματα των ζώων.
Ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χανίων “Η Προστασία των Ζώων” ,  με Πρόεδρο την

Όλο το κείμενο και φωτογραφίες εδώ : Όσα ζήσαμε το 2016-Απολογισμός της δράσης μας..


Σχόλιο : 

Δημοσιεύω την ανακοίνωση του Φιλοζωικού Συλλόγου Χανίων που έφτασε στο ταχυδρομείο μου κυρίως εξαιτίας μιας λέξης του τίτλου της.
Της απλής αλλά τόσο σημαντικής λέξης : ζήσαμε. 
Δεν λέει "κάναμε", "πετύχαμε", "υλοποιήσαμε", "πραγματοποιήσαμε" κλπ, που συνήθως λένε στους απολογισμους τους οι σύλλογοι και οι φορείς,  και σημαίνουν μια δράση γύρω από κάτι, μια εκτελεστική αντίληψη για τα πράγματα, κυρίως μια μάταιη πολυπραγμοσύνη και μια διαχείρηση στόχων που στοχεύει στο να αλλάξουμε με έναν εξωτερικό τρόπο τα πράγματα χωρίς όμως να αλλάξουμε μαζί τους και εμείς.  Λέει : ζήσαμε.
Πράγμα που, κατά την γνώμη μου, σημαίνει κατοικήσαμε στα πράγματα.
Μετακομίσαμε εκεί τις ζωές μας.
Δύσκολο...
Και γι'αυτό είναι τόσο δύσκολη η αλλαγή. Γι'αυτό τα πράγματα συνήθως μας αντιστέκονται και δεν αλλάζουν. Γιατί η οποιαδήποτε αλλαγή, μικρή ή μεγάλη, προσωπική ή συλλογική, νοοτροπίας και πράξης, έχει ως όρο απαράβατο την σύναψή της με την δραματικότητα της ζωής και πέραν αυτής της δραματικότητας, το βερμπαλιστικό ουδέν...

Γνωρίζω την δράση του συγκεκριμένου συλλόγου, μα πιο πολύ γνωρίζω το δράμα πίσω απο την δράση.

Υπάρχει κι ακόμα ένας λόγος που με κάνει να θέλω να δημοσιεύσω αυτήν την ανακοίνωση: μ'αρέσουν οι Απολογισμοί...ως τέτοιοι, όχι μόνο ως κίνηση προς τα πίσω αλλά και ως εποπτεία.


4 σχόλια:

 1. Να σταθώ σε κάτι άλλο.Νομίζω ότι είναι λάθος να μιλάμε για δικαιώματα των ζώων εφόσον τα ίδια δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν με κανένα τρόπο.Περισσότερο πρόκειται για υποχρέωση των ανθρώπων να μην τα βασανίζουν,σκοτώνουν,εξαφανίζουν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Δεν ήθελα να θίξω το περιεχόμενο της δράσης ή άλλων παρόμοιων.
  Συμφωνώ μαζί σου π. Κωστα. Το να μιλάμε για "δικαιώματα των ζώων" είναι προβληματικό με πολλούς τρόπους.
  Ολο το φιλοζωικό κινημα ερχεται αντιμετωπο με πολύ βαθύτερα προβλήματα.
  Σκέφτομαι μόνο ότι στις δυτικές πολιτικές κοινότητες για να γίνει κάτι ορατό πρέπει να επενδυθεί απαραίτητα με "δικαιώματα" . Δεν εχει αναγνωρισμένα δικαιώματα, είναι σα να μην υπάρχει.
  Αυτό δειχνει την δικονομική φύση της πολιτικής που μαζί με την οικονομική εξασφάλιση/ εκμετάλλευση εχουν μετατρέψει τις δυτικές κοινωνίες σε παγετώνες αδιαφορίας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη δράση αυτή καθαυτή.Ίσα ίσα.Αλλά νομίζω ότι θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα αν προσπαθούσαν να κάνουν τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι η προστασία των ζώων είναι υποχρέωσή τους.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ούτε εγώ εχω. Μάλιστα τους θαυμάζω απεριόριστα. Στο πλαίσιο που δραστηριοποιούνται κάνουν παρα πολλά.
   Εκεί στην υποχρεωση έχω κάποιες ενστάσεις.

   Διαγραφή