ἥλιος κυκλοδίωκτος, ὡς ἀράχνη, μ᾿ ἐδίπλωνε καὶ μὲ φῶς καὶ μὲ θάνατον ἀκαταπαύστως.
(Ωδή τρίτη, Εις Θάνατον, ...Ανδρέας Κάλβος)

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

_εξομολογήσεις : η συνέντευξη

Αυτοί μπορεί να πίστεψαν ότι τους περιφρονώ, στην καλύτερη περίπτωση...
στην χειρότερη, ότι δεν είχα κατι να πω και γι' αυτό απέρριψα την πρότασή τους να μου πάρουνε μια τηλεοπτική,  παρακαλώ πολύ,  συνέντευξη...

Η περίπτωσή σας και ο βαθμός του πτυχίου σας αποτελούν πρότυπα για όλους, στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.... μου είπε η υπεύθυνη στο τηλέφωνο.
Ωραίο ακούγεται....

Γενικά στις διάφορες εκπομπές ακούς ωραία πράγματα... και ηλίθια στην ιδια σταθερή αναλογία από την οποία κατασκευάζονται τα διάφορα πρότυπα.
Είναι γοητευτικό να σε κατατάσσουν στα πρότυπα.
Τροφοδοδείται ο ναρκισσισμός σου και παρέχεται μια αίσθηση δικαίωσης και αναγνώρισης,  πράγματα απαραίτητα για τους ανθρώπους,  όσο ο αέρας,  το νερό, το κινητό και η κάρτα ανάληψης μετρητών την εποχή των capitals control....
Επιπλέον, δίνει κύρος και δίπλα σου, και επί τη ευκαιρία της αναδείξεώς σου εις τοιαύτην περίοπτην θέσιν, κολλάνε σαν μύκητες οι διάφορες κοινοτυπίες που έχουν μεγάλη πέραση. Σιγά σιγά  και πριν το πάρεις χαμπάρι,  αρχίζεις και συ να λες διάφορες κοινοτυπίες..., οι μύκητες πολλαπλασιάζονται και εξαπλώνονται...τότε μπορείς να είσαι σίγουρος,  έγινες και συ ένα πρότυπο.
Επιπλέον μπορεί να σου ανοίξουν διάφορες πόρτες.... εξαρτάται από το είδος και την ζήτηση του προτύπου που ενσαρκώνεις.

Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο πάντα και εξαρχής αυτό να επιδίωκες. Σ' αυτήν την περίπτωση η θέση σου είναι -δίχως κανένα δισταγμό- δίπλα τους και Αυτοί θα βρίσκονται κοντά σου κάθε φορά και για όσο μπορούν να προβάλουν με τον τρόπο που κατέχουν καλά, τις επιδόσεις και τα επιτεύγματά σου.
Πάρτε για παράδειγμα τους ολυμπιονίκες. Οι ίδιοι θέλουν να αποτελούν πρότυπα, το αυτό επιθυμεί και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ο Πρόεδρος της Βουλής,  ο Πρωθυπουργός κ.ο.κ. έως ο τελευταίος ρεπόρτερ που θα τρέξει να πάρει την πρώτη δήλωσή σας άμα τη καταρρίψει κατά ένα χιλιοστό του προηγούμενου ρεκόρ...
Χιλιοστό,  δέκατο της βαθμολογίας..., δεν έχει σημασία. Σημασία έχει η εκ των προτέρων εγκατατεστημένη συμφωνία περί της αναγκαιότητας του πανθέου των προτύπων!

Δεν ξέρω αν έχω κάτι να σας πω, γι' αυτό το θέμα... απάντησα στην υπεύθυνη.
Μα....πώς ,δεν μπορεί.... είπε εκείνη και επανέλαβε με άλλα λόγια το προηγούμενο επιχείρημά της.
Ως δέλεαρ,  έτσι της φάνηκε,  πρόσθεσε ότι η συνέντευξη θα τύχει πανελλαδικής προβολής... κάτι σαν την υποδοχή των ολυμπιονικών στο Μαξίμου....

Αχααα.... ήταν η δική μου ανταπόκριση,   σ' αυτή την τελευταία προσθήκη της.
Δεν ξέρω πώς την εξέλαβε...
Ήταν ένα απλό αχ!, ένα επιφώνημα πόνου που συνοδεύει  κάθε γκρέμισμα,  όλων των προτύπων και κυρίως αυτού  που κάποιος κατασκευάζει για τον εαυτό του!
Αλλά δεν ξέρω εάν το γκρεμισμα συνάδει με τις βραβεύσεις, τις εκπομπές και τις πρωτιές, εάν κάτι τέτοιο  ενδιαφέρει στους δύσκολους καιρούς... και σε ποια κλίμακα.

Καλά, θα το δω... αφήστε, θα επικοινωνήσω εγώ μαζί σας, θα σας πάρω τηλέφωνο...

Δεν τους πήρα ποτέ.
Αυτοί μπορεί να σκέφτηκαν ότι τους ξεγέλασα κι ότι, ασφαλώς, δεν συμπεριφέρονται έτσι τα "πρότυπα"...
Και νομίζω ότι κατέληξαν στο ορθό συμπέρασμα... και ματαίωσαν την συνέντευξη.1 σχόλιο: